International EU and out of EU delivery available !

Vprašanje ? Pokličite : Gsm, WhatApp, Viber :+386 31 654958 

Prodaja pustnih kostumov

ROCKABILLY INK’S

Kaj pa tetovaže na sceni rockabilly?
36% Nemcev je tetoviranih. Toda od kod dejansko prihaja ta kult? In zakaj pridemo na sceno rockabilly, ko natančneje pogledamo tetovažo kot zgleden videz?

Začnimo na začetku:
Tatau Ta beseda ima svoj izvor v polinezijskem jeziku in je brez kakršnega koli drugega pomena mogoče prevesti pravilno, pravilno, prav. Ta naj bi opisal domneve glede na vrsto uboda, čeprav še danes ostaja sporno, kje točno in v kakšnem času so bile narejene tetovaže. Na podlagi te nevednosti je možen vzporedni razvoj na različnih celinah. Ne glede na to, ali so bili v Egiptu, antika, stari Rimljani, Kelti, Tahitijci, Japonci, Grki, kristjani itd. Ugotovitve in s tem sklepi o tetovažah in njihovi praksi najdemo v skoraj vseh kulturah, regijah ali celo religijah sveta, tudi.

Za današnje evropsko razumevanje tetovaž se je vse začelo z britanskim raziskovalcem in navigatorjem Jamesom Cookom. Ko se je leta 1769 vrnil iz odprave na Južni Tihi ocean, ni samo poročal o tetovažah, ampak je v Evropo pripeljal tudi tetoviranega princa z imenom Omai. Toda tudi po tem prvem ogledu tetovaže v Evropi bi moralo trajati skoraj nadaljnjih 100 let, da bodo tetovaže začele korake v družbo. Z naraščajočim razvojem trgovine in gospodarskega potovanja morja so trgovci in pomorščaki umetnost tetoviranja postajali vse bolj razširjeni in postali dostopni tako družbi kot družbi. Šele leta 1890 je Tom Riley izumil prvi električni tatoo stroj, nakar se je plemstvo zanimalo za tetovaže z vidika zdaj zmanjšane bolečine, vendar se je to zanimanje izravnalo tako hitro, kot se je pojavilo. Po tem času se je počasi začela uveljavljati stigma zaporskih tetovaž, neprištevnost in neodobravanje vidnih tetovaž. Do leta 1990 naj bi ta negativna interpretacija tetovaže izginila iz družbe.

Mimogrede: v nemškem jeziku sta izraza tetoviranje in tetoviranje dolgo obstajala drug ob drugem, dokler se v začetku 20. stoletja končno ni uveljavil izraz tetoviranje. Čisto Vendar etnologija še vedno govori predvsem o tetoviranju.

Glede na omenjeno vprašanje naslova, ljubezen do rockabilly scene do tetovaž, zato si oglejmo gibanje rockabilly vnaprej. Kot je mogoče domnevati, se je vse začelo okoli leta 1954, ko se je rodil glasbeni rockabilly. To je v redu, tisto leto je izdal Elvis Presley (s Scottyjem in Billom) in ljudem prinesel nov žanr – ki smo ga pozneje poimenovali rockabilly. Karakteristični so predvsem kitara, bas, bobni in klavir, pa tudi uptempo vokal z vključenimi nagibi. Ta sprememba prej znanih in objavljenih glasbenih zvrsti je izrazila tudi občutek družbenega razpoloženja upora proti ustanovi v času in upor hrepenenja in svobode, ki še danes oblikuje sceno rockabilly.

Kdor to postavi v smislu družbenega razvoja tetovaž, bo opazil, da tukaj pride do izraza tudi ideja upornika. Ne le, da je bil tatoo v tistem času še vedno sumljiv in je imel negativno podobo, glasbeni rockabilly je ciljal tudi na izbruh razpoloženja takratne mladine. Tako je bilo le vprašanje časa, kdaj se bosta obe subkulturi srečali in oblikovali čudovito simbiozo. Slika je vredna tisoč besed in tudi v tem primeru jo je treba dobesedno jemati in videti v celotni sliki s stiliziranim videzom Rockabelle in Rockabillyja. Razgaljene krožnike iz krožnikov, Victoria-Rolls, kavbojke, glavnik v žepu, pikčaste obleke in češnjevo rdeča šminka žensk: kaj poudarja tako pomenljiv in namerno izbran videz še bolj kot primeren, individualen in življenjsko opisljiv tatoo ?!

S tem predhodnim znanjem je mogoče hitro in enostavno prepoznati pomen in namen klasičnih tetovaž rockabilly, če jih resnično želite tako imenovati. Igranje kart ponavadi predstavlja usodo in srečo. Dice in Eight Ball (črna osem biljarda) za tveganje za negotovo prihodnost in splošne težave v življenju. Puloverji ali vroče palice zelo radi krasijo moška telesa, čeprav ženske danes pod kožo nosijo tudi podobo pin-up deklice, da bi propagirale odtujenost do takratne ženske podobe. Znane lastovke pomenijo upanje in ljubezen. Češnje, običajno v parih, za skušnjavo. To je le nekaj tipičnih motivov za rockabilly, vgravirane v še bolj tipičen slog stare šole. Sam prizor vsebuje veliko več kot stereotipne slike na telesu. Na primer, portreti so klasika in razstava, večinoma ovekovečeni v realističnem slogu: Elvis Presley, Johnny Cash, Marilyn Monroe, Marlon Brando, Jerry Lee Lewis, Wanda Jackson, Eddie Cochran, Gene Vincent ali Betty Boop (v najširšem smislu) .

 

Zdaj se verjetno sprašujete, kje točno je povezava med tatoo in rockabillyjem, zato je naslednja izjava z naše strani:
Ni treba, da bi konkretno izjavili o obeh kulturah ali govorili, da bomo zavzeli točno stališče do njih. Dokazov seveda ni mogoče zanikati, na primer zgledno opaznost scene rockabilly glede določenih motivov tetovaže ali primarni slog njihovih tetovaž. Kljub temu smo prepričani, da imata tako scena kot rockabilly na splošno zelo individualen in oseben odnos do življenja in da je vsak posameznik glavni junak svojega življenja; na kakršen koli način to pokaže svojemu okolju. Zato prosim ne čakajte na sklep, to lahko storite sami na podlagi dejstev in hrane za razmislek, omenjene v besedilu.

MOJ RAČUN
Lista želja
Prijava
Ustvari račun

Izberite vse načine, na katere bi radi slišali od nas

Vaši osebni podatki bodo služili za izboljšavo vaše uporabniške izkušnje na naši spletni strani, za upravljanje dostopa do vašega računa in druge namene, opisane v pravilnik o zasebnosti.

Obnovitev gesla

Ste pozabili geslo? Vnesite vaše uporabniško ime ali elektronski naslov in poslali vam bomo povezavo za ponastavitev gesla.

Moja košarica 0

NEDAVNO OGLEDANO 0