International EU and out of EU delivery available !

Vprašanje ? Pokličite : Gsm, WhatApp, Viber :+386 31 654958 

Prodaja pustnih kostumov

Vintage oblačila

Vintage vključuje stare obleke, obutev in dodatke, za katere obstaja ponovno zanimanje. Večino časa gre za oblikovalska oblačila ali ročno izdelana oblačila, ki so značilna za določen duh starosti in imajo določeno slogovno vrednost. Vintage se ne prodaja v vseh trgovinah; vintage oblačila so na voljo na različnih trgih (npr. Waterlooplein v Amsterdamu). V velikih mestih, ki ponujajo letnik, so pogosto tudi majhne trgovine; tukaj se ne prodajajo samo oblačila, ampak tudi torbe, čevlji in nakit. Ker je povpraševanje po starih oblačilih veliko, so cene pogosto visoke: v takih trgovinah se pogosto vzdržujejo cene novih izdelkov.

Danes se izraz »vintage« običajno uporablja za oblačila, narejena med letoma 1920 in poznimi sedemdesetimi leti, vendar jih je kar nekaj prodajalcev podaljšalo do sredine osemdesetih let. Oblačila, starejša od 1920, se običajno štejejo za “starinsko” in so priljubljena pri zbiralcih, vendar se redko nosijo.

Zgodovina
To ni prvič, da je letnik v modi. V šestdesetih letih je že prišlo do združevanja novih oblačil s starimi. Kvačkane torbe za ramo, cvetlične obleke, bluze v stilu babic s staromodnimi vzorci in številne ovratnice so bile oblečene s sodobnimi dodatki, kot so bradavičke in nogavice. Leta 1971 je francoski stilist Yves Saint Laurent začel s slogom vintage in tako imenovano modo „bolšji trg“. Obdobje stoletja, nostalgičen trenutek in internet – instrument, ki je poenostavil iskanje dragocenih rabljenih oblačil – so prispevala k sedanjemu “ne-vintage” valu. Ameriška igralka Julia Roberts ji je pomagala, ko se je pojavila na slovesnosti oskarja v svoji vintage obleki Valentino. Druge filmske zvezde, med njimi Sienna Miller, Renée Zellweger in Reese Witherspoon, so zapeljale tudi stare romantike.

Vendar pa vintage oblačila ne smejo pokazati madežev ali videti obrabljene. Primer: v omejeni izdaji je Yves Saint Laurent prodal serijo tuxedos iz leta 1966 in safari kostume od leta 1968 za približno 6.860 EUR.

Zelo priljubljena je letnik v novem ali nenavadnem stanju. Tu ne gre za reprodukcije. Visokokakovostni pridelki so v poklicnem smislu opisani kot “ročno izbrani pridelki”, da bi jasno poudarili razliko v primerjavi z letnikom, ki je na voljo v skoraj vsaki trgovini z rabljenim blagom in se kupuje v razsutem stanju (v velikih serijah) od podjetij za kontejnerje. Stanje nenamenjenega vintagea je prav tako opisano v izrazih, kot so “stanje kovnice” in “zastoj”. Slednji dobesedno pomeni “mrtva zaloga”, kar pomeni, da se nanaša na oblačila iz starih zalog. Nedonošene letnike postaja vse težje pridobiti in je zato zelo redko, kar vpliva na ceno. Na voljo je samo v ekskluzivnih spletnih trgovinah. V Združenih državah Amerike je več starih butikov, pri čemer je njihova posebnost označena z ročno izbranim pridelkom, na Nizozemskem pa se pojavlja tudi ponovna pridobitev ekskluzivnega pridelka.

Verodostojna vintage moda je absolutna vrednost kot zbirka. Leta 2007 je bila dražba kolekcije Jan Jansen In His Shoes na dražbeni hiši Christie’s zelo uspešna.

V tej opredelitvi se zdi, da so vintage oblačila prevelika za širšo javnost. Nekateri menijo, da to ni izključno rezervirano za zbiratelje, ampak pogled na številne spletne strani kaže, da so lahko stroški za preprosto starinsko obleko okoli 75 in 150 evrov. Vreča iz iskanih štiridesetih let spada v isto cenovno kategorijo.

Vintage je na voljo v številnih definicijah in cenovnih razredih: od avtentičnih za zbiratelje z bogato napolnjeno torbico do ponarejanja za trendseterje z manjšim proračunom. Posledično se razlikuje kraj, kjer se lahko pridobi letnik. Pravi zbirateljski predmeti, ekskluzivna letnik, so med drugim na voljo na internetu. Bolšji trgi (pomislite na Waterlooplein v Amsterdamu) ponujajo širok izbor rabljenih vintage oblačil. Ti deli oblačil običajno ne izvirajo iz avtentičnih blagovnih znamk, vendar prispevajo k videzu in videzu, ki ga ljudje želijo. Poleg tega obstajajo tudi majhne trgovine s trendi in velike trgovske verige; ponujajo manj ekskluzivna, vendar cenovno dostopna oblačila z “vintage izgledom”.

Kadar je vintage oblačilo izdelek še posebej priljubljen, se lahko proizvajalec odloči, da ga z nekaj prilagoditvami vrne v proizvodnjo, če je to potrebno. Ti izdelki se imenujejo retro izdelki ali izdelki za oživitev.

[woo_product_slider id=”82115″]

Točke priznavanja
“Real” vintage oblačila se lahko razlikujejo od ponarejenih z naslednjimi značilnostmi.

Oznake z navodili za pranje obstajajo šele od šestdesetih let. Vintage oblačilo z navodili za pranje zato nikoli ne more biti izdelano v petdesetih letih

MOJ RAČUN
Lista želja
Prijava
Ustvari račun

Izberite vse načine, na katere bi radi slišali od nas

Vaši osebni podatki bodo služili za izboljšavo vaše uporabniške izkušnje na naši spletni strani, za upravljanje dostopa do vašega računa in druge namene, opisane v pravilnik o zasebnosti.

Obnovitev gesla

Ste pozabili geslo? Vnesite vaše uporabniško ime ali elektronski naslov in poslali vam bomo povezavo za ponastavitev gesla.

Moja košarica 0

NEDAVNO OGLEDANO 0